Vana maja IV. Lääniste kooli renoveerimine. Juuli - november 2016.

Kui alustasime, oli märtsi lõpp. Veidi lund oli veel maas. Lõpetades on lumi juba maas. Vahepeal tuli sügis, force majeure, see võttis tempo maha. Ühiste pingutustega on selleks aastaks plaanitu siiski ellu viidud. Vahepealsete kuude vältel sai tasapisi tegeletud pudi-padiga...

Vundamendile sai pandud vihmaplekid, voodrile nurgalauad. Elektrisüsteem sisse viidud, lisaks ka valgustus kahele poole räästa alla. Ühel pool 8, teisel 7 LED lambikest. Võimsus a 3 W, nii et ühe räästa all koguvõimsust vaid ca 20-30W aga valgust piisavalt.


Remonditud ruumide kolm akent ka korda tehtud. Kui vana ja visuaalselt väga-väga kole värviollus eemaldatud, siis tuli alt väga korralik raam välja. Puu kõlises, ei mädanikku ega midagi. Ainult palju tööd oli. Klaasid said pandud tihvtide ja kitiga. Teistmoodi ei olnudki võimalik – klaasivalts on omal ajal (rohkem kui 100 a tagasi?) nii madal tehtud, et sinna liistu ei pane. Ja ega ta kena ka poleks. Aga kitt on kitt – see kleepub tõepoolest kõige elusa ja elutu külge.
Akendel olid nurgarauad. Tundusid sepa taotud olevat. Sepavasara jäljed peal näha, naelad olid kangesti sepise moodi kandiga ja pead kumerad. Loomulikult rängalt roostes. Osa nurgikuid ongi kadunud või murdunud, sinna tuleb kamuflaaž teha.

Seestpoolt vaadates sai ka täitsa kena. Esimene mulje oli küll, et ega nendest asja saa. Oleks ainult kauem lihvida aega olnud, siis oleks olnud perfektne. Osa klaasruute on vanad - "lainetavad" väga stiilselt. Akende topeltraamid sissepoole on ka olemas, aga nendeni me ei jõudnud.

Natuke mööblit ka sees, lambid laes. Laud on vana, kooli oma, ilmselt kunagi laste söögilaud.

Söögilaud, paapõhja ümmargused lauda põletatud jäljed ka näha. Kujutagem ette, kuidas kokatädi omal ajal tuli ja pliidilt võetud tulise anuma lauaotsale pudrujagamiseks toetas.   

Tuppa natuke annetatud mööblit, vaip. Raamatud andis kursusevend AL. Puha Kross ja Feuchtwanger jne. Kuplid Hiina riisipaberist – maksid vist 3 EUR, odavamat enam polnud. Aga töötab.
Nn. saal. See on järgmise aasta teema. Paremale jääv sein maha võtta, siis ruum läheb 1/3 võrra suuremaks. Laes kunagise läbijooksu auk plommida, põrandas samuti. Krohv, värv, üks kolmest ahjust, aknad, elekter – see on juba tuttav lugu.  


Ongi selleks aastaks kõik.





1 comment: