“Esimese lume laulud” Lääniste koolimajas. 20. november 2016.

Selle aasta tegemiste-toimetamiste lõppakordiks Läänistes sai Helin-Mari Arderi kontsert. “Esimese lume laulud”. Tõsi – see esimene lumi, mis nädal tagasi maad ja Läänistet kattis, oli nüüdseks lännu. Kuid kontserti see ei seganud. Algul kartus, et rahvast ei tule piisavalt. Olgem ausad – HMA ei ole just sagedane külaline Elmari raadio või Kanal 2 playlist’des. Pigem vast selline veidi nõudlikumale publikule... :-) . Kuid maja tuli rahvast täis. Tänud!

Iseendast on halb rääkida. Olgu siinkohal viide sama kihelkonna Lootvina naiste ajaveebile – kõrvalseisja pilk toimunule on ju teistmood. Aga palju detaile on seal toodud, seda pole siin mõtet üle kirjutada.  Seal on lisaks väike live eilsest õhtust. 
Allpool mõni pilt ka lisaks.

Kell on viis õhtul. Saalis ollakse valmis, pillid on lavale kantud. 

Samal ajal kõrval köögis. Väike lõõgastus tegijatele, kuid ka siin ollakse valmis jõutud. Ruumid on soojaks köetud, laud kaetud: kohupiimakoogid, lihapirukad, muhvinid (või muffinid?), piparkoogid, kohv, teejook jne. Kõik valdavalt kohalik toodang. Kastrulid oli vaja kuumuse tõttu pliidi äärele nihutada, muidu oleks lenduvam ja energiarikkam osis glögi seest haihtunud. Tervislikum, lisandita rüübe oli siiski ka ühes tillemas potis olemas...
Päris omapärane otstarve esikus olevale pööningutrepile. Trepist sai riiul. Ei teagi, kas varem seda asjandust samas funktsioonis kasutatud on. Kui algul kardad, et vanas maja on külm, siis kolmel järjestikusel päeval kolmele ahjule ja pliidile hagu andes tekkis selline päris mõnus tunne. Midagi sellist, nagu lapsepõlvest meeles - õhustik, lõhn, õhu liikumine... Teistmoodi kui maakütte, soojuspumpade ja naksuvate radiaatorite maailmas. Et võidki vammuse seljast visata ja riiulile panna.

Naised köögis. Tõsi küll, antud juhul neist vaid üks laulab.

Kuulajaid oli. Parajal arvul. Laias laastus 50 või rohkemgi – toole on saalis veidi enam kui 50 eespool ridades ja ka taga laudade ümber. Lisaks veel mõned pikemad pingid. Said täidetud. Oli nooremaid, vanemaid. Oli “Virust ja Võrust”, s.t. lähemalt ja kaugemalt. 

Kohe algab...  Edasi läks nii eesti, inglise, portugali, prantsuse keeles. 

Helin-Mari Arder ja Teet Raik (Janno Simmi foto).
Pea kaks tundi on möödas. Rahul... (Janno Simmi foto).


1 comment:

  1. Kui kiita on põhjust, siis tuleb ja 19.11.2016 toimunud õhtu eest on kiitusepõhjust küllaga. Tublid!

    ReplyDelete